Tips

Hoe onderhoudt ik het beste mijn Labradoodle vacht:

De vacht van de Labradoodle moet regelmatig geborsteld, gekamd, gewassen en bij voorkeur uit- geblazen worden. De regelmaat van kammen is afhankelijk van de dichtheid van de vacht, de haarstructuur en de lengte. 1x per week is wel een vereiste. Onderschat de Labradoodle vachten niet, het zijn vachten die erg veel vezorging nodig hebben.

In de praktijk zie ik met grote regelmaat dat Labradoodle vachten en het onderhoud ervan lastig is voor eigenaren en men komt er al snel achter dat deze vachten heel veel onderhoud nodig hebben. Zeker ook wanneer de Labradoodle op jonge leeftijd wordt gesteriliseerd/ gecastreerd. Daarbij is het van groot belang de juiste materialen te gebruiken, kammen, borstels en/of blazers.

Heeft u vragen over het onderhoud van de vacht of advies nodig welk materiaal het beste te gebruiken, vraag gerust dan zullen we samen even naar de vacht van uw hond kijken en welke materialen het beste te gaan gebruiken.

Vooral ook gelet op de periode rond de 7-8 maanden leeftijd van de jonge Labradoodle waarin de vachtwissel gaat plaatsvinden. Vaak een periode waarin de vacht serieus extra aandacht nodig heeft. De vachtwissel kan duren tot ongeveer 14-15 maanden, dit kan per hond verschillen.

Vanaf 1 juni 2020 is het mogelijk een 1 op 1 workshop te volgen waarbij u aan de slag gaat met uw eigen labradoodle met als doel dat het tussentijds onderhoud thuis makkelijk zal zijn en ik u van de benodige tips/kennis zal voorzien. Interesse?  Vraag naar de mogelijkheden 0651936804

Wat doen we in deze workshop;

  • De hond wordt gewassen, uitgeblazen, droog gefohnt, gekamt, ogen vrijknippen, voetjes bijwerken en oren gereinigd. Dit alles ga je zelf doen en ik ga je erbij helpen! Uiteraard is er koffie en wat lekkers voor de hond!

Castratievachten

Na de sterilisatie / castratie van uw huisdier bestaat de kans de vacht gaat veranderen. Dit komt het meest voor bij honden met langharige vachten, de gecombineerde vacht. Een goed voorbeeld is de Engelse Cocker Spaniel. De Engelse Cocker Spaniel heeft van origine een plukvacht.

Door de sterilisatie / castratie verandert de vachtstructuur en wordt de ondervacht vaak langer, voller en gaat door de bovenvacht heengroeien. Zo kan het zijn dat de mooie zijde-achtige vacht van de Engelse Cocker Spaniel gaat veranderen in een dikke, wollige en pluizige vacht. Dit gebeurd door de verandering in de hormoonhuishouding na sterilisatie/ castratie.

 

Andere veranderingen die kunnen ontstaan na sterilisatie/castratie in de vacht;

  • De vacht verliest zijn glans
  • Het haar wordt krullerig
  • Vacht lijkt minder waterafstotend
  • Vacht blijft langer nat en ruikt minder fris
  • Vacht wordt veel klitgevoeliger

Voor veel eigenaren van bijvoorbeeld de bovengenoemde Engelse Cocker Spaniel wordt de vachtverzorging en onderhoud na sterilisatie/castratie minder makkelijk.

Over het algemeen moeten honden met een castratievacht vaker naar de trimsalon.

Heeft u vragen hierover neem gerust even telefonisch contact met me op.